Din adress står ofta registrerad på en hel del ställen. Fakturor och prenumerationer från företag är det vanligaste men även i register hos parkeringsbolag, telefonabonnemang, medlemserbjudanden med mera. Plus att privatpersoner som ibland kan vara utanför din närmsta krets och inte alltid är uppdaterade på din adress. Det är därför viktigt att tidigt kolla över en adressändring och flytt av din folkbokföringsadress.

Skatteverket

När du flyttar så ska du inte bara flytta ditt bohag utan också var du är bokförd. En flyttanmälan gör att du blir skriven på din nya adress. Att byta folkbokföringsadress är obligatoriskt och görs genom skatteverket. Detta påverkar sådant som var du betalar skatt och var du röstar samt kommunens samhällsplanering. Denna flyttanmälan ska du göra som senast en vecka efter din flytt. Men kom ihåg att det tar några dagar innan din anmälan är registrerad. Det är smart att flyttanmäla på skatteverket redan innan din flytt då du kan välja vilket datum din anmälan börjar gälla. Skatteverket förmedlar sen din information till statliga myndigheter och vissa företag men det är vettigt att kontakta företag och organisationer för att meddela dem om din adressändring. 

Adressändring

Att ändra folkbokföringsadress är inte samma som att du får eftersändning av din post. Denna tjänst är inte kostnadsfri och något du gör genom Svensk Adressändring. Då blir du hjälpt med att se till att all din post från både företag och privatpersoner kommer rätt. Adressändring hjälper dig även med att byta din folkbokföringsadress så du slipper kontakta både Skatteverket och Adressändring. 

Eftersändning

Eftersändning innebär i korthet att post på väg till din gamla adress, med ditt namn, noteras och därefter omdirigeras så att den kommer till din nya adress istället. Du kan alltid välja att själv att kontakta alla de företag och privatpersoner som berörs av din flytt. Men adressändring är en bra tjänst för att försäkra sig om att ingenting glider mellan stolarna och att inga brev blir missade. Brev som går till din gamla adress riskerar att återsändas och leda till förseningsavgifter eller liknande. Tänk också på att snabbt få upp ditt namn på din brevlåda eller ytterdörr för att ytterligare underlätta. Kom också ihåg att du själv behöver meddela om ändringar i telefonnummer, mejladresser och liknande.

Slutligen

Vi rekommenderar att du adressändrar i god tid. Kanske i samband med att du bokar en flyttfirma och sätter ett exakt datum för din flytt till den nya adressen. Vi som flyttfirma kan dock inte hjälpa dig med själva adressändringen. Detta får du göra genom Skatteverket och/eller Adressändring.

Vi gör det enkelt att flytta